Heavy Weather

av Bruce Sterling

Gustaf Erikson

Vad händer om man ökar koldioxidhalten i atmosfären till det dubbla? Tja, det är egentligen ingen som vet, men man kan ju anta att det inte kommer att bli som förr...

I "Heavy Weather", Bruce Sterlings [näst] senaste roman, skildras vad som kan hända: en värld i (bokstavlig) upplösning, där gamla "ofarliga" sjukdomar har muterat till nya dödliga former, där man handlar med privata pengar som ges ut av maffian, där enorma tornados drar fram genom landskapet och skövlar allt i sin väg.

I norra Texas finns The Storm Troupe, en fanatisk grupp väderforskare som gjort det till sitt kall att söka upp och dokumentera atmosfärens verkliga vätebomb: F6:an, en storm som kan kunna bli Jordens motsvarighet till Jupiters röda fläck, en permanent virvel som skulle göra stora delar av USA obeboeligt. "I don't think we're in Kansas anymore..."

Sterlings roman är mycket bra på idéplanet, den torde till och med bli stilbildande för framtida "near-future" historier, men han borde kanske ägnat mer tid åt själva historien. Slutets happy end känns påklistrat, nästan som om han visat boken för en provpublik, som i Hollywood. Och det kan säkert bli en bra film, även om mycket av bakgrunden skulle gå förlorad.

"Heavy Weather" är en del av en trend inom science fiction, där teknologipessimismen kan ses som den enande faktorn. Istället för att som tidigare tycka att all teknik för något gott med sig ser man det som en kraft bland andra för att påskynda den oundvikliga upplösningen av samhället. Som ett annat exempel kan anföras Gibsons "Virtual Light" eller Jeff Noons utmärkta "Vurt". Alla som avfärdar SF som eskapistisk teknofetischism borde ta del av dessa romaner. De anvisar kanske ingen lösning, men genom att måla fan på väggen som de gör så visar de var vägen kan sluta, om vi inte passar oss.